جنون عزیز
اثر
علی برادران سید
انتشارات:
انتشارات چتر
تعداد صفحه: ۱۲۰
ژانر: عرفانی
جنسیت صدای مناسب: هرکدام
سن صدای مناسب: جوان، میانسال
دربارهی کتاب: (درباره این کتاب از ستون تورق روزنامه جام جم-22 مرداد 1390)
سرگشتگی، عارضه زندگی در عصر امروز است. ماجرای به کجا و از کجا باید رفتن آدمی برای رستن از مرگ و رسیدن به وارستگی! داستان، شعر، نقاشی و در مجموع هنر معاصر با این تعلیق دست و پنجه میآویزد تا با رهایی انسان از هرچه بند تعلق است، بیامیزد.
تصویر در ستايش جنون
جهان امروز، یوغ وابستگی را بر گردن انسان آویخته است و در آن خبری از رهایی نیست. همه چیز در مادیات خلاصه شده و معنویت به رنگ پریدهترین شکل ممکن خود رسیده است. نارضایتی از آنچه هست، شاهبیت حرفهای هر روز آدمهایی است که فکر میکنند آرامش را در جهان بیرون میتوان یافت، غافل از آن که درون متلاطم را هیچ عامل بیرونی التیامبخش نیست.
«جنون عزیز» نام کتابی تازه از نشر چتر است که در آن به همین چالش پرداخته شده است. در این کتاب که اولین تجربه نویسندگی علی برادران سید است، سعی شده به روایتی امروزیتر از سرگشتگی و پریشانی انسان سخن گفته شود. بخشهای مختلف کتاب روایتگر سه دوره زندگی فردی بینام و نشان است که به دنبال چهره دیگری از زندگیاش وارد تاریکترین و ناشناختهترین شکل زندگیاش میشود؛ زندگیای پر از امتحان و تجربه.
داستان با پرهیز از ذکر نام یا مکانی مشخص پیش میرود تا محوریت زمانی و مکانی راوی کاملا حفظ شود.
به نظر میرسد نویسنده سعی کرده است تا زندگی یک انسان را به نمایندگی از همه بنویسد. داستان از داخل یک زندگی معمولی شروع شده و به منحصرترین شکل زندگی ختم میشود.
هدف داستان، نمایش بینهایت جهان هستی در برابر زندگی کوچک انسانی است که میخواهد کائنات را بشناسد. راهی بیانتها و بیاندازه گسترده که موانع درونش به بلندای آسمان بالای سرمان است. برای رسیدن به این هدف، نویسنده یک زندگی با آیندهای مشخص را برای پرداختن انتخاب کرده است.
یک پزشک اورژانس جوان که از جایگاهش در جهان راضی نیست و آن را کمارزشتر از آنچه باید باشد، میداند. تمام داستان جز فصل آخر از زبان او و در دو زمان حال و گذشته روایت شده است. فصل اول به آغاز سرگشتگی و گسستگی از زندگی گذشته میپردازد، فصل بعدی به سفری مجدد به فضای شهری اختصاص داده شده است و فصل آخر از نگاه شخص دیگری روایت شده تا هر چه عمیقتر آخرین امتحان پزشک که دیگر پیرمردی خسته است، مجسم شود.
جنون عزیز را میتوان تجربهای کوتاه از بینهایت ناشناخته زندگی انسان نامید.
گزیدهای از متن کتاب: مقدمه کتاب: «گاهی اوقات در زندگی اتفاقاتی میافتد که بیتوجه به آنها و از کنارشان میگذریم. آنچه میدانم این است، برای زندگی کردن لازم نیست کاری انجام بدهیم. کائنات برای گذراندن روزگارمان بینهایت برنامه فوقالعاده دارد. پس لازم نیست خودمان زحمتی برای آن بکشیم. اما این تمام داستان نیست. کائنات تطمیعگر قهاریست . خوراکمان را میدهد و میخواهد راحت و بیهیچ پرسشی زندگی کنیم. حتی انتظار تشکر هم ندارد و این همان چیزی است که ما فریبش را خوردهایم. کافی است هدیهاش را قبول نکنید و چیزی گرانبهاتر بخواهید. کافیست از او بپرسید چرا به اینجا آمدهاید و او کیست. آن وقت است که نهایت حس شوخطبعیاش را خواهید دید. اتفاقاتی که توضیحی برای آن نیست و تنهاییای که بازگشتی از آن نیست. قصدش انتقام نیست. او شما را دوست دارد و نیشگونهایش برای نشان دادن همین علاقه است. اما چه کار کند، انگشتانش بزرگند و نیشگونهایش بسیار دردناک. تقصیر او نیست، ما خیلی کوچک هستیم؛ خیلی.»
پیشنهادهایی که صاحب امتیاز کتاب ارائه کرده است:
—