تولید
شده
شده
نخستین فرعون مؤنث حتشپسوت
اثر
پاملا دل
مترجم:
فاطمه شاداب
انتشارات:
ققنوس
تعداد صفحه: ۱۱۲
ژانر: بیوگرافی
جنسیت صدای مناسب: هرکدام
سن صدای مناسب: جوان
دربارهی کتاب: حَتشـِپسوت (Hatshepsut به معنای سرآمد بانوان آزاده) پنجمین فرعون از دودمان هجدهم پادشاهی مصر باستان بود.
او میان سالهای ۱۴۷۹-۱۴۵۸ (پیش از میلاد) بر سر کار بود و گمان میرود که هفت سال از این تاریخ را در کنار و همراه با توتمس سوم به فرمانروایی میپرداختهاست. بر پایهٔ دانستهها او پس از شهبانو سوبکنفرو از دودمان دوازدهم دومین زنی است که شهبانوی هر دوبخش هم مصر پایین و هم بالا میبود.
«حتشپسوت» در واقع تنها زنی بود که در مصر باستان به تنهایی نقش ملکه و پادشاه را بازی میکرد و نزدیک به ۳۵۰۰ سال پیشتر چندین سال به حکمرانی در این منطقه پرداخت.
در کتاب فراعنه مصر آمدهاست «حتشپسوت» در زمان حکومت یک دامن مردانه کوتاه به تن داشت که دم شیری از آن آویزان بود و حتی یک ریش مصنوعی طلایی هم گذاشته بود. هنگام بالا رفتن از تخت، او خود را شاه نامید و نخستین فرعون زنی شد که تا به حال به شکل رسمی بر مصر حکومت میکرد. کاتبانی که درست نمیدانستند او را چه خطاب کنند. معمولاً حتشپسوت را «خانم اعلیحضرت» میخواندند.
طی دوره بیست و یک ساله حکومت، او توجهش را بیش از جنگ و نبرد به بازرگانی معطوف کرد. حتشپسوت بخشی از ثروتش را برای شروع یک برنامه ساختمانی مصرف کرد. یکی از زیباترین معماریهایی که حتشپسوت هزینه ان را تأمین میکرد، معبد سوگواریاش بود که از سنگ آهک سفید بنا شده بود و «دیر البحری» نامیده میشد و بین رود نیل تا غرب تبس قرار داشت. آرامگاه حتشپسوت نه یک قسمت از این بنا بود و نه به شکل فراعنه قدیمیتر به شکل هرم. بلکه بدن او همانند سایر فراعنه جدید در «دره شاهان» در درهای بیابانی در غرب معبدش به خاک سپرده شد. در آن جا، کارگران درون تخته سنگهای خارا، تونلهایی را میکندند تا محلی مخفی برای پنهان کردن پیکر فراعنه از دست سارقان آرامگاه به وجود بیاید. فعالیتهای حتشپسوت مصر را مقتدرتر و شکوهمند تر کرد.
گزیدهای از متن کتاب:
مدیر تولید:
آوانامه
کسانی که تا کنون به این کتاب پیشنهاد خوانش دادهاند:
فرناز مرکباتی
پیشنهادهایی که صاحب امتیاز کتاب ارائه کرده است:
—
این کتاب با فرناز مرکباتی کار خواهد شد